Tot allò que has de saber sobre els brackets i l'ortodòncia invisible

Tot allò que has de saber sobre els brackets i l'ortodòncia invisible

dilluns, 21 de novembre 2022

Salut bucodental

A Clínica Rubianes us explicarem tots els punts clau sobre l'ús dels brackets i l'ortodòncia invisible. Ens referim a aquests dispositius mèdics que serveixen per resoldre una àmplia varietat de problemes dentals i que es fan servir per reconduir peces dentals que estan superposades o tortes, així com per eixamplar el paladar, millorar la masticació o corregir el tancament mandibular. Depenent de l'edat del pacient, de les necessitats i de la durada del tractament, hi ha diferents models d'òrtesis: l'aparell fix (o brackets), l'ortodòncia lingual o l'ortodòncia invisible.

  • Aparells fixos: Milloren la funcionalitat i estètica de la boca. Els additaments poden ser ceràmics o metàl·lics.
  • Ortodòncia lingual: Aquests brackets es col·loquen a la cara interior de les dents. Resulten pràcticament invisibles i els nous models han reduït la seva mida per minimitzar al màxim les molèsties que puguin aparèixer al pacient.
  • Ortodòncia invisible: Unes fundes transparents s'encarreguen d'alinear les dents d'una manera molt discreta.

Serà l'ortodoncista qui determinarà quina alternativa és la millor per al teu cas particular atenent els estudis previs, l'estat de salut de la boca, el pressupost, etc.

Edats on s'indica l'ús de bràquets

Encara que ho solem veure més en els adolescents, en realitat, no hi ha un límit d'edat per a un tractament d'ortodòncia. Nens, adolescents i adults poden beneficiar-se dels brackets i l'ortodòncia invisible per posar solució als problemes bucodentals.

Si bé no hi ha una edat oportuna per posar braquets a un nen, sí que és una condició imprescindible que ja li hagin caigut les dents de llet. Aquest procés comença de manera natural a partir dels 6 anys, fins que conclou al voltant dels 13 anys. Un cop s'hagi donat la total erupció de les dents definitives, podem començar a treballar amb els bràquets. Com que el pacient està en fase de creixement, la dentadura és més mal·leable i el moviment sol ser més ràpid.

No obstant això, hi ha certs casos en què és recomanable un tractament ortopèdic previ. S'hi fan servir aparells d'expansió que preparen la boca del nen per als futurs bràquets o l'ortodòncia invisible. Per això, els especialistes en salut bucodental recomanem als pares que la primera visita al dentista sigui a partir dels 5 anys.

En el cas dels adults, els professionals hem de treballar amb una dentició permanent i uns ossos maxil·lars ja formats. Això implica que únicament podrem moure les dents, bé amb bràquets o bé amb una ortodòncia invisible. Amb aquest mètode evitem al pacient les possibles incomoditats que puguin sorgir amb l'ortodòncia a l'edat adulta. A més de ser un tractament igual d'eficaç, resulta més estètic que els bràquets convencionals. Aquest és el principal motiu pel qual cada cop més pacients adults s'animen a provar-ho.

Cura dels brackets

Un manteniment diari dels bràquets incideix directament en la bona salut dental de qui els porta. Tenir cura del teu aparell dia i nit t'assegurarà l'eficiència del tractament. A més, les teves dents no es tacaran tan fàcilment i podràs prevenir l'aparició de càries.

Així doncs, t'has de raspallar després de cada àpat amb moviments rotatoris durant, almenys, 3 minuts. Tingues en compte que els brackets fan que les restes de menjar es quedin acumulades. Si vols evitar el desenvolupament de malalties de les genives i la proliferació de càries, la teva higiene bucodental ha de ser més exhaustiva del que és normal.

Per això, els raspalls interproximals et poden resultar molt útils. Tenen la capacitat d'accedir a zones que els raspalls convencionals no poden assolir. Així mateix, hi ha raspalls de dents dissenyats específicament per a bràquets; els distingiràs perquè a l'espai central tenen unes truges més curtes.

Finalment, també recomanem fer servir dues vegades al dia una esbandida bucal que reforci el raspallat.

Tres curiositats sobre els bràquets

Encara que ja estem més que acostumats a veure aquests aparells a la boca de les persones, hi ha moltes dades sobre elles que segur que no coneixes. Quan els nostres pacients iniciaran el tractament d'ortodòncia a Lleida vénen amb preguntes recurrents i idees que, la majoria d'ocasions, no són res més que falsos mites.

Per exemple, en veure que s'utilitzen ferros i filferros, és habitual pensar que es tracta d'un procediment dolorós. Això no és així, ja que la fonamentació dels bràquets no es nota gens. El que sí que percebràs és una mica de pressió després de cada cita, però res que t'impedeixi portar una vida plenament normal.

Una altra consulta força comuna entre els pacients és saber si l'aparell debilitarà les dents. Tot al contrari: amb els brackets es millora la fortalesa de les dents, així com la resistència de les genives i dels ossos maxil·lars.

Finalment, has de saber que la teva ortodòncia serà eficaç fins i tot un cop te l'hàgim tret. Quan acabis amb el tractament, col·locarem un aparell de retenció fix o removible que t'ajudarà a mantenir els resultats pràcticament inalterables amb el temps.​

Avantatges de l'ortodòncia

A qui no li agrada veure's i sentir-se bé? Un aspecte que condiciona en gran manera la nostra autoconcepció és el somriure. Aquells que somriuen amb la seguretat de saber que tenen unes dents ben alineades denoten una autoestima més gran.

Però els beneficis de fer servir bràquets o ortodòncia invisible van més enllà d'un mer resultat estètic. Amb ells podem:

  • Corregir la teva masticació. Són moltes les persones que no masteguen correctament a causa d'una mala posició de les peces dentals. Això pot derivar en un desgast més gran de les dents per una mala mossegada, i fins i tot en problemes digestius.
  • Impedir lesions musculars. Una dentadura mal posicionada pot provocar-te dolors musculars tant al maxil·lar com al coll.
  • Millorar la teva salut dental. L'ortodòncia facilita la higiene. En tenir les dents alineades, els aliments tindran menys possibilitats de quedar-se incrustats i provocar-te càries, periodontitis, etc.

És important fer revisions periòdiques per conservar en bon estat la teva ortodòncia. A Clínica Rubianes comptem amb experts en bràquets i ortodòncia invisible a Lleida perquè tu només et preocupis per gaudir del resultat final.

A Clínica Rubianes utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent clic aquí on podràs obtenir més informació.