La importància de les visites regulars al dentista

La importància de les visites regulars al dentista

dimecres, 19 de juliol 2023

Salut bucodental

Sovint, se subestima l'impacte que té una bona salut oral a la nostra qualitat de vida, ja que no hi ha cultura de la salut bucodental. Aquest fet es reflecteix en un percentatge revelador: aproximadament un 51% de la població visita el dentista una vegada a l'any. A més, el pacient sol acudir al dentista només quan té dolor o inflamació. No obstant això, per tenir una salut oral òptima es requereixen revisions periòdiques per mantenir un somriure radiant i prevenir complicacions més greus a llarg termini.

En aquest article, posem èmfasi en la importància de les visites regulars al dentista i com poden marcar la diferència al teu benestar bucodental. Et donem raons de pes per acudir a aquests controls periòdics, com poden prevenir les complicacions bucodentals i què pots esperar a la teva primera consulta odontològica.

Per què són importants les visites regulars al dentista? 5 raons per acudir a la consulta

La freqüència de visites al dentista sol variar segons l'edat. En general, es recomana que els nens visitin el dentista cada 6 mesos a causa de la seva major propensió a desenvolupar càries. En el cas dels adults, la freqüència pot oscil·lar entre 4, 6 i 12 mesos, depenent de cada situació individual. Aquesta freqüència recomanada de les visites al dentista no es pot subestimar, ja que tenen un paper crucial en el manteniment d'una salut bucal òptima. Necessites raons que t'animin a visitar el teu dentista? Et donem 5 raons per anar al dentista!

1. Les visites regulars al dentista t'estalvien diners

Les visites regulars al dentista et poden ajudar a protegir la teva butxaca a llarg termini. En acudir periòdicament a revisions dentals, es poden detectar problemes en etapes primerenques, cosa que evita que es converteixin en tractaments més extensos i més costosos a nivell econòmic en el futur. A més, el tractament oportú per a problemes com les càries o les malalties de les genives és menys invasiu i més econòmic si es descobreix en etapes primerenques.

2. Cuidar el teu somriure és cuidar la teva autoestima

Acudir al dentista permet mantenir una bona salut bucal, però també abordar problemes estètics. Aconseguir un somriure saludable i atractiu està estretament vinculat a l'augment de la teva confiança i a millorar la teva imatge personal, fet que t'ajuda a lluir un somriure radiant i sentir-te més segur de tu mateix. Tenir una bona autoestima, al seu torn, té un impacte positiu en com et mostres de segur davant dels altres i com et perceben. És a dir, una bona cura bucodental millora també les relacions socials i professionals.

3. La salut dental està relacionada amb la salut general

La salut bucal està estretament relacionada amb la salut general i ofereix pistes sobre el seu estat. És a dir, la boca, com la pell, és un indicador extern de l'estat de salut general. Per aquest motiu, alguns signes clínics a nivell bucodental de vegades anuncien malalties d'altres parts del cos. Per exemple, algunes malalties bucodentals han estat associades a problemes respiratoris, malalties cardiovasculars, diabetis, complicacions durant l'embaràs i altres condicions mèdiques. Per això, és important incloure l'hàbit de les revisions regulars, a manera preventiva i per tenir cura del benestar general.

4. Conserva la teva dentició natural

Les visites regulars al dentista ajuden a preservar les dents naturals al llarg de la vida. Gràcies a les visites regulars, podem identificar i tractar problemes com la càries i la malaltia periodontal abans que provoquin danys irreversibles. És a dir, es poden realitzar tractaments preventius i curatius, com ara empastaments i neteges professionals, que ajuden a aturar l'avenç d'aquestes malalties i mantenir les dents naturals en condicions òptimes, cosa que evita la pèrdua prematura de dents i la necessitat de pròtesis dentals.

5. Un diagnòstic precoç evita problemes més grans

En resum, un diagnòstic precoç és fonamental per evitar l'acumulació de problemes bucodentals, cosa que reforça encara més la importància de les visites regulars al dentista. En acudir periòdicament, podem identificar i tractar afeccions dentals en etapes primerenques, abans que es converteixin en complicacions més greus i costoses de solucionar.

Complicacions bucodentals que es poden prevenir amb les visites regulars al dentista

Quan es tracta de la salut bucal, l'expressió dels previnguts “Més val prevenir que guarir” té una gran importància. Les visites regulars al dentista tenen un paper vital en la prevenció de tota mena de malalties orals i de trastorns bucals. És a dir, en acudir periòdicament al dentista, podem identificar i abordar problemes dentals en etapes primerenques, evitant així complicacions més grans que podem dividir en tres categories:

  • Càries: És el deteriorament de l'esmalt dental causat per bacteris que s'alimenten de les restes d'aliments a les dents. Aquests bacteris que viuen a la boca produeixen àcids que fan malbé l'esmalt, provocant l'aparició de càries. Mitjançant exàmens dentals periòdics, es poden detectar i tractar les càries en etapes primerenques, evitant la progressió de les mateixes i l'aparició de problemes més grans.
  • Malaltia de les genives (malaltia periodontal): Es tracta d'una infecció crònica causada per bacteris que afecta tant les genives com els ossos que sostenen les dents. Inicialment, es manifesta com a gingivitis, una forma lleu que afecta només les genives. No obstant això, si no es tracta, pot progressar cap a una forma més greu i destructiva anomenada periodontitis. Les visites regulars al dentista permeten supervisar la salut de les genives, identificar i tractar afeccions com la gingivitis i la periodontitis, evitant així la pèrdua de dents i el deteriorament del teixit ossi que els sosté.
  • Problemes d'alineació dental: Els dentistes poden diagnosticar i abordar problemes de maloclusió, apinyament dental i altres problemes de l'alineació dental. Això no només millora l'estètica, sinó que també preveu problemes addicionals com l'acumulació de placa i la dificultat per netejar correctament les dents.

T'hem convençut de la importància d'acudir a una visita a la consulta odontològica? Si és així, enhorabona per prioritzar la teva salut bucal. Ara bé, sabem que fer-ho pot generar certa incertesa, especialment si és la teva primera vegada. Perquè puguis acudir amb total confiança, vegem detalladament les fases amb què compta una primera consulta a Clínica Rubianes.

Què inclou la primera consulta odontològica?

Durant la primera visita a la nostra clínica dental a Lleida abordarem qualsevol pregunta o inquietud que tinguis, avaluarem les teves necessitats dentals i t'assessorarem sobre com corregir o mantenir la teva salut bucal. Aquesta primera consulta a Clínica Rubianes, que sí que té un cost associat, inclou:

  1. Història mèdica i dental: A la teva primera visita, et demanarem que responguis a un formulari amb informació sobre el teu historial mèdic i dental. És una valoració inicial que inclou detalls sobre malalties, medicació, al·lèrgies, intervencions quirúrgiques prèvies, hàbits i visites o tractaments dentals previs.
  2. Examen bucal i dental: Realitzarem una exploració exhaustiva de la teva boca, dents, genives, mucoses i zona perioral. Avaluant la cavitat oral detalladament podrem conèixer millor l'estat de la teva salut bucodental i detectar possibles problemes.
  3. Proves diagnòstiques: Les radiografies dentals durant la primera consulta ens ajuden a obtenir una visió més completa de les teves dents i ossos. Això ajuda a identificar càries, infeccions, problemes periodontals i altres afeccions ocultes.
  4. Discussió i pla de tractament: Després de realitzar l'examen clínic i revisar les radiografies, un expert en odontologia de la nostra clínica dental t'explicarà quina és la teva situació actual i discutirà qualsevol problema o necessitat de tractament que s'hagi identificat. Et proporcionarà recomanacions i opcions de tractament així com informació sobre els costos associats.

Ja has vist que les visites regulars al dentista són fonamentals per mantenir una bona salut bucal. Aquestes visites et permeten prevenir problemes dentals greus, detectar afeccions en etapes primerenques i rebre la cura necessària per mantenir un somriure saludable.

Per aquest motiu, si cerques un dentista a Lleida, a Clínica Rubianes som una clínica dental constituïda per un equip humà de professionals altament qualificats, disposats a treballar amb rigor professional i proximitat humana. Estarem encantats d'atendre't, oferir l'assessorament adequat i desenvolupar un pla de tractament personalitzat. Reserva la teva primera visita i dóna al teu somriure la cura que es mereix!

A Clínica Rubianes utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent clic aquí on podràs obtenir més informació.