Hàbits bucodentals saludables per a nens a la Clínica Rubianes

Hàbits bucodentals saludables per a nens a la Clínica Rubianes

divendres, 16 de setembre 2022

Salut bucodental Infantil

Salut dental en els infants

L'odontopediatria és una branca de l'odontologia que s'ocupa de la salut dental en nens d'entre 1 i 12 anys. Hi ha diversos motius perquè hi hagi aquesta especialitat, com veuràs. A la infància, és més fàcil adquirir bons hàbits i aprendre a raspallar-se amb la tècnica adequada. A més, s'han d'usar altres recursos, com ara el col·lutori o el fil dental.

Quan apareixen les primeres dents de llet al nadó, ja pots començar a netejar-les amb una gasa humida. Més endavant, quan el nen tingui diverses peces dentals a cada arcada, podrà anar aprenent a fer-ho per si mateix utilitzant un raspall petit i de filaments flexibles. L'edat perfecta per començar a raspallar-se són els 2 anys, quan hi ha prou coordinació. Als 3 o 4 anys, és possible que el nen sigui capaç de dominar la tècnica correcta.

 

Riscos pels dents dels nens

És important que coneguis algunes circumstàncies potencialment lesives per a la higiene bucodental que concorren a la infància. L'esmalt és més prim a les dents de llet i els fa més propensos a patir les càries. Els infants solen preferir els aliments molt dolços.

A més, certs mites resulten perjudicials. Un dels més estesos és que no cal tenir cura de la primera dentició, ja que no afectarà la definitiva. Això és fals, ja que una càries o l'absència d'una peça lesionarà la dent que erupcionarà al lloc. En aquests casos, es poden presentar taques a l'esmalt o una alineació defectuosa.

Hi ha altres factors a tenir en compte. La tosca comença a dipositar-se a les dents definitives, tot i que acabin de fer l'erupció. D'altra banda, una dentadura sana incideix positivament en l'autoestima del nen a una edat en què és molt fràgil. També les dents serveixen per perfeccionar la fonació, una funció molt important en els primers anys de vida.

 

Tàctiques per implementar els hàbits en els infants

Hi ha molts recursos per fomentar la higiene dental a la infància i crear hàbits que cuidin la dentadura. Podeu estimular la imaginació del nen, el seu esperit lúdic i la tendència a imitar les persones del seu entorn. Així, aconseguiràs que raspallar-se les dents sigui una tasca agradable. És convenient que acompanyis el petit cada cop que s'encarregui de la seva higiene dental, fins que aprengui a fer-la correctament.

1. Donar exemple

Quan estiguis a la teva rutina de salut bucal, deixa que el nen participi. Anuncia que et rentaràs les dents i fes-ho d'una manera que es vegi com una cosa divertida. Demana-li ajuda, per exemple, per prémer el tub de pasta de dents. Explica-li per què raspalles cada superfície i amb quins moviments.

2. Proporciona'l articles infantils per la salut bucal

Les pastes de dents i raspalls decorats amb motius infantils són molt estimulants. Els personatges de les historietes, el disseny i els colors brillants atrauen el petit perquè es raspalli més a gust.

3. Pas a pas

Potser, el primer que pots fer és col·locar la pasta al raspall i estimular el petit perquè l'introdueixi a la boca. Després, explica-li els moviments: circulars i de dalt a baix. Quan hagi après això, ensenya-li a esbandir-se per netejar-se la llengua. L'ús del fil dental és més complicat, per la qual cosa al principi ho hauràs de fer tu, fins que ell compleixi els 5 o 6 anys. L'important és que aprengui com és de necessari aquest pas.

4. Utiliza un conte

Els més petits perden l'interès amb facilitat i és complicat fer que es raspallin durant els dos minuts que recomanem a la Clínica Dental de Lleida. Fes un pacte amb el nen: si li expliques una història, haurà de romandre raspallant-se les dents fins que la acabis.

5. Raspalla una joguina

Un monstre o un ninot amb la boca oberta poden servir perquè el nen s'aficioni a rentar-se les dents. A més, els ninots són útils per explicar millor els moviments necessaris perquè totes les dents quedin lliures de partícules d'aliments.

6. Una dieta saludable

L'exemple dels pares és, novament, el millor per educar i evitar que els nens mengin entre els àpats. Menja en família prescindint del televisor i fomentant la comunicació. Evita comprar aliments perjudicials, com els que tenen un excés de sucre. Substitueix les llaminadures per berenars amb valor nutricional, com fruits secs o iogurts.

Acostuma el nen a apreciar el sabor natural dels aliments amb una dieta variada. No afegeixis sucre a tot, perquè no s'aficioni massa al seu sabor.

7. El revelador de placa

Els productes que tenyeixen la placa bacteriana tenen la funció d'indicar a quins llocs cal insistir amb el raspall dental. Al nen li encantarà veure les seves dents acolorides i, així, aprendrà que cal netejar cada dent.

8. Aplicacions de la clinica dental a Lleida per la higiene bucodental

Al mercat, hi ha moltes aplicacions que serveixen per estimular el raspallat a través del joc i la curiositat. Són interactives i tenen personatges, jocs, imatges divertides, cançons o premis. Els nens de 4 o 5 anys podran fer servir els dispositius i això els permetrà establir una relació independent dels pares.

Gràcies a aquests recursos digitals aconseguiran complir amb els dos minuts necessaris i s'acostumaran a netejar la llengua. Hi ha jocs que ensenyen a escollir aliments saludables i altres on els nens tenen el rol d'odontòlegs. Així, aprenen el mal que una higiene i una dieta inadequades poden causar. Algunes aplicacions ajuden a perdre la por al dentista i a considerar el professional com un amic.

Els infants han d'acudir a una revisió des del primer any de vida. El més convenient és repetir les visites cada 8 o 10 mesos per descartar qualsevol problema. Has de saber que la Clínica Rubianes és una referència en odontopediatria a la ciutat de Lleida.

A Clínica Rubianes utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent clic aquí on podràs obtenir més informació.