Prevenir la gingivitis: una inversió a la teva salut bucal a llarg termini

Prevenir la gingivitis: una inversió a la teva salut bucal a llarg termini

dilluns, 27 de març 2023

Salut bucodental

La gingivitis és una malaltia periodontal comuna que afecta la majoria de persones en algun moment de les seves vides. Es caracteritza per la inflamació de les genives i pot causar símptomes com sagnat, envermelliment, inflor i sensibilitat. Encara que la gingivitis és tractable, si no es soluciona adequadament, pot portar a problemes més greus com la periodontitis, que pot danyar els teixits i ossos que sostenen les dents i, en casos extrems, causar-ne la pèrdua.

Per tant, és essencial prevenir la gingivitis mitjançant una bona cura bucodental, evitant hàbits poc saludables i amb visites regulars al dentista. En aquest article, explorarem com prevenir la gingivitis per mantenir una bona salut bucal a llarg termini i com combatre aquesta afecció, en cas que la teva boca ja l'estigui patint.

Què és la gingivitis?

La gingivitis es caracteritza per la inflamació. La gingivitis es desenvolupa freqüentment quan els bacteris a la placa dental no s'eliminen adequadament a través de la higiene dental diària. Això provoca la formació de placa bacteriana a les dents. És a dir, els bacteris comencen a créixer i s'adhereixen a les dents i les genives. Quan la placa s'endureix a les dents i per sota de la línia de les genives, es converteix en “sarro” o tosca dental, irritant les genives i provocant la inflamació.

Què causa gingivitis?

Entre les causes principals o factors que contribueixen l'aparició de la gingivitis es troben els següents:

 • Manca d'higiene dental o mala higiene dental
 • Mals hàbits alimentaris: aliments molt dolços o àcids
 • Tabaquisme
 • Malalties sistemàtiques, com la diabetis no controlada
 • Certs medicaments: fenitoïna, bismut i algunes píndoles anticonceptives
 • Canvis hormonals durant l'embaràs o la menopausa
 • Dents mal alineades

Principals símptomes de la gingivitis

Habitualment, els símptomes de la gingivitis inclouen:

 • Genives envermellides i inflamades
 • Sagnat de les genives en raspallar-se o amb l'ús del fil dental
 • Sensibilitat dental
 • Mal alè

A més, si la gingivitis no es tracta, pot progressar una gingivitis greu o periodontitis, que és una inflamació més greu que pot provocar la pèrdua de dents.

Com prevenir la gingivitis?

Per prevenir la gingivitis, és important mantenir una bona cura oral cada dia. Afortunadament, això implica incorporar hàbits simples a la teva rutina diària. Per tant, només necessitaràs dedicar una mica més d'esforç i cura a la teva salut bucodental:

 1. Cura dental: raspalla't les dents correctament almenys dues vegades al dia amb una pasta dental fluorada; utilitza fil dental per eliminar la placa i els residus alimentaris que el raspall no pugui assolir, i esbandeix-te la boca per reduir la quantitat de bacteris acumulats.
 2. Dieta saludable: una bona alimentació és capaç de reduir la inflamació de les genives, ja que l'alimentació influeix significativament a la salut bucal. Per això, hauràs d'evitar, sempre que puguis, els aliments molt dolços o àcids; reduir els hidrats de carboni, i afegir a la teva dieta aliments rics en fibra, vitamines C i D i Omega 3.
 3. Evitar hàbits poc saludables: el tabac i l'alcohol augmenten el risc de gingivitis i altres malalties periodontals. A més, l'estrès crònic també pot afeblir el sistema immunològic i augmentar el risc d'infeccions bacterianes. Evita aquests hàbits poc saludables per mantenir una bona salut bucal i general.
 4. Visitar el dentista regularment: les neteges dentals regulars són essencials per prevenir malalties periodontals. Els dentistes poden eliminar la placa i la tosca que s'han acumulat a les dents i les genives, i proporcionar recomanacions per millorar la higiene bucal pel teu compte. Es recomana visitar el dentista dues vegades a l'any per mantenir una bona salut bucal.

Periodòncia o higiene dental, el tractament dental disponible a Clínica Rubianes per prevenir o curar la gingivitis

Si tens algun símptoma de gingivitis i estàs buscant un dentista a Lleida, és important que consultis una clínica dental de la teva zona per rebre un diagnòstic i tractament adequats. El tractament dental que et recomani, a més, haurà d'anar acompanyat d'una cura diària de la salut bucal a casa per evitar que la gingivitis torni.

El més comú en casos de gingivitis és l'eliminació de la placa bacteriana i la tosca acumulades a les dents i les genives mitjançant una neteja dental professional. En alguns casos, es pot receptar una esbandida bucal antimicrobiana per reduir la inflamació i la quantitat de bacteris a la boca. A més, el dentista pot recomanar canvis a la higiene bucal, com l'ús de fil dental diàriament i raspallar-se les dents dues vegades al dia amb una pasta dental que contingui fluor.

A la nostra clínica dental a Lleida, podem fer-te una periodòncia (higiene dental), que consisteix en l'eliminació mecànica de la placa bacteriana i la tosca a través d'una eina anomenada raspador dental. En casos més greus de gingivitis, podrem solucionar la teva gingivitis mitjançant una neteja dental profunda, coneguda com a raspat i allisat radicular, per eliminar la placa i la tosca sota la línia de les genives.

És recomanable que vagis almenys una o dues vegades l'any al dentista a fer-te una revisió i neteja bucal, així evitaràs possibles gingivitis i periodontitis. A Clínica Rubianes et tractem des d'un primer moment per prevenir i curar malalties periodontals que, altrament, podrien passar desapercebudes. Si t’interessa la cura de la vostra salut bucodental i prevenir o posar remei a la gingivitis, t’animem a reservar la teva primera visita gratuïta i sense compromís. No deixis que la gingivitis et tregui el teu somriure perfecte!

A Clínica Rubianes utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent clic aquí on podràs obtenir més informació.