Com cuidar la salut bucal durant la tercera edat?

Com cuidar la salut bucal durant la tercera edat?

divendres, 19 de maig 2023

Salut bucodental

La salut bucal és una part essencial de la nostra salut general i benestar. Per això, és fonamental cuidar-la adequadament durant totes les etapes de la vida, incloent-hi la tercera edat. La majoria de la gent gran enfronten problemes de salut bucal, com la pèrdua de dents, càries dentals i malalties de les genives. Sovint aquests problemes són el resultat d'una higiene oral deficient, però també poden estar relacionats amb altres factors, com ara la nutrició, la medicació i l'envelliment.

La bona notícia és que la majoria d'aquests problemes són prevenibles i tractables, si es prenen les mesures adequades. A més, mantenir una bona salut bucal pot millorar la qualitat de vida i prevenir altres malalties derivades d'una mala cura de les dents i la boca. Com es cuida, doncs, la salut bucal a la tercera edat? T'ho expliquem aquí mateix!

Per què la gent gran té més problemes bucals? Factors que contribueixen a les patologies orals

Els problemes bucals són comuns a la tercera edat a causa de factors com l'envelliment general de l'organisme, així com d'altres malalties i medicaments que poden afectar la salut oral:

Canvis relacionats amb l'envelliment que afecten la salut oral

A mesura que envellim, el cos experimenta una sèrie de canvis naturals que poden afectar la salut bucal. Per exemple, la saliva disminueix amb l'edat, cosa que pot portar a una acumulació més gran de placa i càries dental. A més, les genives solen retreure's amb l'edat, cosa que pot exposar les arrels de les dents i augmentar també el risc de càries dental i de malaltia periodontal.

Per tant, les càries dentals són un problema comú a la tercera edat, especialment si la persona no manté una bona higiene bucal. Aquestes causen dolor, sensibilitat dental i dificultat per menjar o mastegar. La malaltia periodontal o periodontitis també és un problema de les genives que perjudica els teixits i els ossos que sostenen les dents. A la tercera edat, el risc de malaltia periodontal augmenta a causa de la disminució de la resposta immunològica del cos i l'acumulació de placa dental.

Altres causes que afecten la salut bucal durant la tercera edat: les malalties i els medicaments

Moltes persones grans pateixen malalties sistèmiques que poden afectar la salut bucal, per exemple, la diabetis. A més, els medicaments que es fan servir per tractar aquestes malalties també poden tenir efectes secundaris a la boca.

La boca seca (xerostomia) o el mal alè (halitosi) són efectes secundaris comuns de molts medicaments utilitzats per tractar malalties sistèmiques a la tercera edat. Així, la manca de saliva augmenta el risc de càries dental i malaltia periodontal. Alhora, l'acumulació de placa i bacteris a la boca provoca el mal alè.

5 hàbits de salut bucal diaris per millorar l'estil de vida i la salut oral dels adults grans
 

1. Mantenir una bona higiene dental

Una bona higiene dental és fonamental per prevenir els problemes bucals a la tercera edat. Recomanem raspallar-se les dents almenys dues vegades al dia amb un raspall dental de cerres suaus i pasta dental amb fluor. També és important utilitzar fil dental diàriament per netejar les àrees de la boca que el raspall no pot assolir. Els col·lutoris bucals poden complementar la higiene dental diària en disminuir els bacteris que causen mal alè, càries dentals i malalties de les genives.

2. Netejar la pròtesi dental correctament

La neteja adequada de les pròtesis dentals removibles o dentadures postisses és important per evitar una acumulació de bacteris i placa. La pròtesi s'ha de netejar després de cada àpat amb un raspall especial per a pròtesis dentals, aigua corrent i sabó neutre. També s'ha de remullar amb aigua durant la nit amb una pastilla netejadora específica per a pròtesis dentals, preferiblement. Tampoc estarà de més visitar el dentista regularment per revisar i ajustar la pròtesi si cal.

3. Portar una dieta equilibrada i saludable

Els adults grans solen tenir més problemes dentals que poden afectar la seva capacitat per mastegar correctament i, per tant, per seguir una dieta saludable. Això pot portar a una dieta limitada en nutrients i rica en carbohidrats, fet que pot accelerar el deteriorament de la seva salut bucal i general. Una dieta saludable per als adults grans ha d'incloure una varietat d'aliments nutritius que siguin tous i fàcils de mastegar. És a dir, fruites, verdures, grans sencers i proteïnes magres, reduint els aliments processats, greixos i dolços.

4. Beure molts líquids per afavorir la producció de saliva

Per mantenir una bona salut bucal cal beure suficients líquids. Com hem comentat, la producció de saliva disminueix amb l'edat, causant problemes com la sequedat bucal, el mal alè i un risc més gran de càries i malaltia periodontal. Beure suficients líquids, especialment aigua, ajuda a mantenir la boca hidratada i estimular la producció de saliva. Això ajuda a prevenir aquests problemes i a afavorir l'eliminació de les restes d'aliments i els bacteris de la boca.

5. Evitar hàbits nocius com el tabac i l'alcohol

Els hàbits nocius com fumar i beure alcohol són especialment perjudicials per a la salut bucal dels adults grans. El consum de tabac augmenta el risc de malalties periodontals, càncer oral i altres complicacions bucals greus. L'alcohol també pot provocar sequedat bucal, càries dentals i altres malalties de les genives. A més, tots dos mals hàbits poden disminuir la capacitat del cos per combatre les infeccions, fet que sol empitjorar els problemes dentals. Per tant, cal evitar aquests hàbits nocius i, si convé, cercar ajuda per deixar-los.

Periodòncia, implants i pròtesis dentals a Clínica Rubianes: solucions bucals professionals al teu dentista a Lleida

A Clínica Rubianes, la nostra clínica dental a Lleida, oferim diferents tractaments dentals per atendre els problemes bucodentals que les persones grans pateixen amb freqüència:

  • Periodòncia (higiene dental): És un tractament important per combatre les malalties del periodont per l'acumulació de la placa bacteriana i la tosca. La periodòncia inclou procediments per corregir la tècnica de la higiene, i pot ajudar a prevenir la pèrdua de dents en adults grans.
  • Implants dentals: Són una opció popular per reemplaçar les dents perdudes o substituir les dents en mal estat. Els implants dentals són una solució permanent que proporciona una aparença natural i permet recuperar la funcionalitat de l'estructura dental. També poden prevenir la pèrdua d'os a la mandíbula, que passa quan falten les dents.
  • Pròtesis dentals: Són una altra opció popular per a les persones que han perdut dents. Les pròtesis dentals reemplacen algunes peces o la totalitat de la dentadura. Poden ser removibles o fixes i ajuden a restaurar les funcions pràctiques i estètiques de la boca.

Desafortunadament, moltes persones grans no visiten el dentista amb la freqüència necessària. Tot i això, les visites regulars són essencials per mantenir una bona salut bucal a la tercera edat per prevenir o millorar molts problemes bucals. Així doncs, recomanem acudir al dentista almenys dues vegades a l'any per fer-ne una revisió i neteja dental.

A la nostra clínica dental, comptem amb experts en salut bucodental, que poden ajudar les persones grans a mantenir una bona salut bucal i millorar la seva qualitat de vida. Pots reservar una primera visita gratuïta a Clínica Rubianes. En aquestes visites, detectarem i tractarem qualsevol problema bucal a temps, evitant complicacions més grans, per tal de mantenir un somriure sa i radiant durant tota la vida.

A Clínica Rubianes utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent clic aquí on podràs obtenir més informació.