Càries en nadons: per què són tan habituals i com prevenir-les

Càries en nadons: per què són tan habituals i com prevenir-les

dilluns, 23 de gener 2023

Salut bucodental Infantil

La càries dental en nadons és un problema molt comú actualment. Tot i ser una malaltia evitable, molts pares no són conscients dels riscos i les mesures preventives que han de prendre per evitar-la. A Clínica Rubianes, estem compromesos amb la salut bucal dels més petits, per això volem explicar-te com prevenir la càries en nadons i oferir tractaments d'odontopediatria d'alta qualitat per combatre aquesta malaltia.

Què causa les càries en nadons?

Les dents de llet comencen a aparèixer aproximadament entre els 6 i els 12 mesos. Des de llavors, l'aparició de les càries en nadons comença a ser una realitat a la qual cal avançar-se, per tenir cura de la salut bucodental dels més petits com més aviat millor.

Per norma general, la càries dental pot ser causada per l'acumulació de placa bacteriana a les dents. Aquesta placa conté àcids que poden fer malbé l'esmalt dental i causar cavitacions. Quan els nadons estan en període de lactància, el sucre contingut a la llet materna s'adhereix a les dents i pot augmentar el risc de càries. A més, alguns nadons tenen la tendència a xuclar dits o xumets, cosa que també pot contribuir a l'acumulació de placa.

Com prevenir l'aparició de càries als nadons?

La prevenció de les càries en nadons és essencial per garantir una bona salut dental a llarg termini, i una de les mesures més importants és la neteja dental diària. Encara que raspallar o rentar les dents a un nadó pot ser un desafiament, és vital per prevenir la càries dental. Aquestes són les nostres claus per fer-ho de la millor manera possible:

  • Fes servir un raspall dental suau i una petita quantitat de pasta dental sense fluor. Heu d'evitar l'ús de pasta dental amb fluor en nadons menors de 2 anys, ja que pot desencadenar problemes de salut.
  • Seu en un lloc còmode i situa el nadó a la teva falda, d'aquesta manera se sentirà segur durant tot el procés.
  • Amb suavitat, raspalla amb un moviment circular, assegurant-te de netejar totes les àrees de les dents i les genives.
  • En cas que el nadó encara no tingui dents, pots fer servir un drap humit o un raspall dental especial per a nadons per netejar les genives.

És important fer aquest procés després de cada àpat, de la mateixa manera també és important evitar l'ús prolongat de xumets o l'hàbit de xuclar els dits, ja que això pot augmentar el risc de càries.

Una altra mesura important és incloure aliments saludables a la dieta del nadó encara que compti amb poques o cap dent per prevenir la càries dental. Tot i que no compten amb la dentició completa i no són capaços de mastegar aliments sòlids, encara es poden beneficiar d'una dieta equilibrada de la mateixa manera que els nens grans.

Una bona forma d'incloure fruites i verdures a la dieta dun nadó és a través de purés i farinetes. Aquests poden ser preparats a casa amb aliments frescos i de primera qualitat. Sigui com sigui, el més rellevant és assegurar-se que aquests purés i farinetes no continguin sucres afegits. Els productes lactis també són una excel·lent font de calci i fòsfor per al desenvolupament i la salut dental dels nadons. Es poden oferir al nadó a través de la llet materna o fórmula específica, però cal evitar l'ús prolongat de biberons amb llet o suc, ja que poden augmentar el risc de càries. D'altra banda, les proteïnes magres també poden ser incloses a la dieta del nadó a través de purés de carn o peix. És fonamental assegurar-se que aquests estiguin cuits i picats adequadament perquè el nadó els pugui ingerir sense problemes.

Pel que fa a aliments i begudes ensucrades, és important limitar-ne el consum, sobretot entre menjars i abans de dormir, ja que són un factor rellevant en l'augment del risc de càries. Això inclou llaminadures, dolços i sucs en general.

També és important portar els nadons al dentista des d'una edat primerenca per detectar qualsevol problema dental a temps i prevenir la càries. Es recomana que els pares portin els seus nadons al dentista per primera vegada durant el primer any d'edat o quan aparegui la primera dent de llet. Durant aquesta primera visita, l'odontopediatre pot examinar les dents del nadó i proporcionar informació sobre com tenir cura de la salut dental del nadó, a més d'aconsellar canvis en l'estil de vida i la dieta per ajudar a prevenir la càries en el futur.

Com podeu observar, la càries dental en nadons també existeix, però és completament evitable amb les mesures preventives adequades i el tractament oportú.

A Clínica Rubianes estem compromesos a oferir tractaments d'alta qualitat per combatre la càries en nadons i informar els nostres pacients sobre com prevenir-la. El nostre equip de dentistes especialitzats en pediatria s'assegurarà que el nadó rebi l'atenció dental adequada i les recomanacions necessàries per garantir una bona salut dental a llarg termini.

A Clínica Rubianes utilitzem cookies pròpies i de tercers amb finalitat analítica i publicitària. Pots acceptar totes les galetes, rebutjar-les o configurar les teves preferències, fent clic aquí on podràs obtenir més informació.